ТЕГИ: #Коронавирус #Выплата пенсий #Субсидии

Як вибрати кавун, та не отруїтися

06-08-2020 16:50

Серпень – розпал сезону кавунів. Ринки та магазини Дніпропетровщини рясніють соковитими смугастими ягодами. На столах мешканців області це улюблений літній смаколик. Проте він може викликати серйозне отруєння. Як себе убезпечити, розповіли у департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації.

«Найперша причина отруєнь баштанними – велика кількість нітратів у плодах. Симптоми можуть проявитися вже через декілька годин після вживання ягоди, –застерігають у департаменті. – З’являється слабкість, сильний головний біль, нудота, розлад шлунка. У важких випадках можлива температура, судоми, ломота в суглобах, запаморочення, синюшність шкіри. Ще одна небезпека від кавуна – ризик кишкової інфекції. Неприємні наслідки може викликати ягода, яка погано помита або неправильно зберігалась».

Фахівці радять в жодному разі не купувати кавуни на стихійних ринках. А бо ж ті, які розрізані навпіл. Обов’язково вимагайте у продавця документи на товар. Вони – гарантія, що в ягодах немає пестицидів та інших шкідливих речовин.

Найнебезпечніші кавуни – біля дороги. Вони як губка вбирають в себе важкі метали з вихлопних газів.

Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою. Плід краще купувати невеликий, щоб з’їсти одразу. Зберігати в холодильнику розрізаний кавун можна не більше доби.

При перших симптомах отруєння потрібно негайно викликати «швидку». До цього – промити шлунок та випити сорбент. Щоб уникнути зневоднення, слід невеликими порціями пити теплу підсолену воду.


Новини Павлограду

    Вчера

  1. 08:43
  2. 22-09-2020

  3. 17:11
  4. 15:50
  5. 15:08
  6. 10:36
  7. 09:29
  8. 21-09-2020

  9. 16:19
  10. 15:20
  11. 14:06
  12. 12:37
  13. 10:32
  14. 08:05
  15. 19-09-2020

  16. 09:12
  17. 07:24
  18. 18-09-2020

  19. 12:11
  20. 10:46
  21. 08:57
  22. 06:05
  23. 17-09-2020

  24. 18:59
  25. 16:24

Больше новостей